· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
Keşif Araçları
 
Kepler
ARACIN ADI:
Kepler
GELİŞTİREN:
NASA
FIRLATMA TARİHİ:
6 Mart 2009
GÖZLEM CİHAZ ve YÖNTEMLERİ:
Geçiş yöntemi
DURUMU:
Başarıyla fırlatıldı
Resmi İnternet Sitesi
Kepler'in bilgisayar canlandırması

Kepler Illustration Yalnız mıyız? Acaba bizimki benzeri olmayan bir gezegen mi, yoksa başka yıldızların yörüngesinde dolanan pek çok başka "Dünya" da mevcut mu? Mart 2009'da fırlatılması planlanan bir NASA Keşif projesi olan Kepler, bilim insanlarının gökadamızın yakın bölgelerinde kaç tane Dünya benzeri gezegen var olabileceğini belirlemesine yardımcı olacak.

Kepler, "geçiş" yöntemini kullanarak gezegenleri dolaylı olarak tespit edecek. Bir gezegen, çevresinde döndüğü yıldız ile gözlemci arasındaki görüş hattı üzerinden her geçtiğinde bir "geçiş" meydana gelir. Bu olduğunda ise, gezegen kendi yıldızının ışığından bir kısmını engelleyerek dönemsel bir kararmaya neden olur. Bu dönemsel imza, gezegenin tespiti ile büyüklüğünün ve yörüngesinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Kepler'in gece göğünde resmedilmiş araştırma alanı.
Kepler'in gece göğünde resmedilmiş araştırma alanı.
Bu donanımın geliştirilmesi için seçilen endüstriyel ortak, Boulder, Colorado/ABD'de yerleşik Ball Havacılık ve Teknoloji Şirketi'dir. Projenin yönetimi ise NASA'nin Jet İtiş Gücü Laboratuvarı tarafından yürütülmektedir.

Kepler, gezegenleri avlamak için geçişler nedeniyle parlaklıkta meydana gelen küçük değişiklikleri ölçen ve ışık ölçer adı verilen 1 metre çaplı özel bir teleskop kullanacak.

Dört yıllık bir süre boyunca Kepler gökyüzünde kol uzaklığında tutulan bir insan eli büyüklüğüne karşılık gelen veya bir başka deyişle Büyükayı Takımyıldızı tarafından meydana getirilen iki kepçe büyüklüğünde bir alanı sürekli olarak izleyecek. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Hubble Uzay Teleskobu gökyüzünde yalnızca kol uzaklığında tutulan bir kum tanesine karşılık gelen büyüklükte bir alanı izleyebilmekte ve bunu da her seferinde sadece yarım saatliğine yapabilmektedir.

Kepler'in bulguları, bilim insanlarına Dünya benzeri gezegenlerin gökada içerisinde ne kadar yaygın olabileceği ve de bizimkine yakın bir yerde yaşamı destekleyebilecek bir gezegen bulma olasılığı hakkında pek çok şey anlatacaktır.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter