· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
Keşif Araçları
 
CoRoT (Isı Döngüsü ve Gezegen Geçişleri)
ARACIN ADI:
CoRoT
(Isı Döngüsü ve Gezegen Geçişleri)
GELİŞTİREN:
CNES
FIRLATMA TARİHİ:
Aralık 2006
GÖZLEM CİHAZ ve YÖNTEMLERİ:
Geçiş yöntemi
DURUMU:
Görevde
Resmi İnternet Sitesi
CoRoT'un bilgisayar canlandırması

Yeni fırlatılan en yakın tarihli gezegen araştırma projesi, ana yıldızlarının önünden geçecek gezegenleri gözlemlemek üzere özel olarak tasarlanmış bir uydu olan Fransız CoRoT projesidir. CoRoT'un aşırı derecede hassas olan ışık tespit etme aygıtları, bir yıldızın parlaklığında aniden meydana gelen ve bir gezegenin geçişine işaret eden küçücük azalmaları ölçebilmektedir. CoRoT, ilk güneşdışı gezegenini fırlatıldıktan altı ay sonra keşfetmiştir.

CoRoT'un şimdiki görev planı ise 120.000'den fazla yıldızın incelenmesini kapsamaktadır. Gökbilimciler, yalnızca bir sürü gaz devi gezegeni değil, Dünya gibi kayalık ve daha küçük gezegenleri de bulmayı ümit etmektedir. Uzay aracı, Dünya yörüngesinde dolanırken gözlemlerini bir yıl içinde dört ayrı geçişe bölecek ve iki ayrı "gözünü" kullanarak gökyüzünde aynı anda iki farklı alana bakacaktır.

COROT, Fransız Uzay Dairesi CNES'in bir projesi olup, Avrupa Uzay Dairesi (ESA) ile olduğu kadar Avusturya, İspanya, Almanya, Belçika ve Brezilya ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter