· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Gezegen Sayısı 500'ü Geçti

2 Ocak 2011

(GEZEGEN AVI) - Güneşdışı gezegen keşifleri bakımından önemli bir yıl olan 2010, Aralık ayında gökbilimciler güneş sistemimiz dışında bilinen gezegen sayısını 500'ün üzerine çıkaran yeni gezegen keşiflerini açıkladıklarında kendisine yakışan bir sonla noktalanmış oldu.

Kilometre taşı niteliğindeki bu rakam, gökbilimcilerin yalnızca son birkaç yılda yaptıkları yeni güneşdışı gezegen keşiflerinin nasıl yıldırım hızıyla gerçekleştiğini gösteriyor. Bundan yalnızca 20-30 yıl önce Güneşimiz dışındaki başka yıldızlar çevresinde dolanan gezegenler bulabilmek uzak ve pek mümkün olmayan bir olasılık olarak görülürdü.

Son on yıl içerisinde 450'den fazla yeni gezegen keşfedildi ve güneşdışı gezegen izlerini bulmak için 100.000 uzak yıldızı sıkı bir şekilde gözetleyen Kepler projesi de, bu sayıyı gelecek yıllarda çarpıcı biçimde artırmaya hazır. Hali hazırda bilim insanları tarafından sıraya dizilmekte olan büyük bir aday gezegen listesi bulunduğu dikkate alınırsa, gezegen sayısının 500 yakınlarında uzun süre kalması beklenmemeli.

Aşağıdaki çizge (grafik), şimdiye kadar keşfedilen güneşdışı gezegen sayısı ile bunların keşfedilmelerinde yaşanan hız artışını bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.







cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter