· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
JPL'de Çalışan Bilim Adamının Girişimölçer Yenilikleri Kabul Gördü

23 Temmuz 2010

Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'nda bilim adamı olarak çalışan Michael Shao, mezuniyet tezi için o zamanlar az bilinen "yıldız girişim ölçümü" alanında riske atılma kararını ilk verdiğinde kolej öğretim kurulunun kendisine neler söylediğini gayet iyi hatırlıyor.

Shao "Bana bunun çok zor olduğunu söylediler" diyor ve devam ediyor "Bunu gerçeğe dönüştürmeyi denemek şöyle dursun, 50 yıldır bu konuyla ilgili bir şey yazan bile olmamıştı."

-
Michelson Ödülünü kazanan Michael Shao, SIM Girişimölçeri için sınama ortamı olarak kullanılan odada.

Otuz yıl sonra bugün Shao, Dünya benzeri bir başka gezegen bulup niteliklerini belirleme araştırmalarında çok önemli olabilecek bir yıldız görüntüleme tekniği olan yıldız girişim ölçümü konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak tanınıyor. Bu alanda süregelen öncü rolü ve üstünlüğünün bir takdiri olarak Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) ile The Mount Wilson Enstitüsü bir araya gelerek Shao'yu 2010 Michelson Ödülü ile mükâfatlandırdılar.

"Bu ödüle layık görülmek harika bir duygu, böyle bir şeyi yaşamak gerçekten çok güzel" diyen Shao, sözlerini şöyle sürdürüyor "En başta bu işe giriştim, çünkü meydan okuyacak bir şeyler arıyordum. Öyle sanıyorum ki, Antoine Labeyrie (IAU'nun 2010 Fizeau Ödülü'nü kazanan Fransız bilim adamı) ve ben gerçekten de bu işi başlatan kişileriz; o Avrupa'da, ben ABD'de."

JPL'de bilim adamı olarak görev yapan ve Shao'nun SIM Lite olarak da bilinen Uzayda Girişim ölçümü Projesi'nden ekip arkadaşı olan Steve Edberg, Michelson Ödülü'nün yıllar içerisine yayılmış fikirlere hakim olmaya, yaratıcılığa ve katkıya değer verdiğini belirtip, sözlerine şöyle devam ediyor "Mike ile teknik bir konuda görüşmek her zaman aydınlatıcıdır. Konunun taca çıktığı noktaları hemen fark eder ve ya bunun cevabını biliyordur, ya da cevaba ulaşmak için bir zarfın arkasına hesabını yapıverir".

Shao'nun uzmanlığı, onu en ileri iki güneşdışı gezegen keşfi girişiminde anahtar kişi konumuna getirmiştir; Jüpiter büyüklüğündeki yabancı gezegenleri arayacak yer temelli bir gözlem projesi olan Proje 1640 ve yakın yıldızların yaşama elverişli kuşaklarında yer alan Dünya büyüklüğündeki gezegenleri araştıracak bir uzay gözlemevi olan SIM Lite.

Ayrı teleskoplardan gelen ışık ışınlarını birleştirme işlemi olan yıldız girişim ölçümü, yalnızca başka yıldızların çevresinde dolanan Dünya büyüklüğündeki gezegenleri bulmak için değil, aynı zamanda yaşanabilirliğin ve hatta hayatın izlerini araştırmak için de kullanılabilir. Yıldız girişim ölçümü, bilim insanlarının ev sahibi yıldızların kör edici parıltısı içerisinde normalde tespit edebilmeleri imkânsız olan gezegenleri iyice inceleyebilmelerine yardımcı olabilecek en ümit verici yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor.

Uluslararası Gökbilim Birliği'nin Michelson Ödülü, girişim ölçümünün gök fiziği araştırmalarına uyarlanmasında elde edilen yaşam boyu başarı nedeniyle verilmiştir.

cizgi

Bu makale "http://uwnews.org/article.asp?articleid=58126" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter