· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Öğrenciler Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL) Mühendisleri ile Sohbet Ettiler

23 Haziran 2010

-
Princeton Üniversitesi'nden bazı öğrenciler JPL'nin X Ekibi üyeleriyle bir araya gelip, proje tasarımları hakkında akıl danıştılar.

(GEZEGEN AVI) - Final sınavları pek çok üniversite öğrencisi için bir sınıf içerisinde gerçekleşir. Ancak Princeton Üniversitesi'nden bir mühendislik sınıfı, yaptıkları çalışmayı GRACE projesinden meşhur Mars gezginlerine kadar uzanan çeşitli projelere katkıda bulunmuş olan bir grup JPL X Ekibi üyesine gösterme fırsatı buldu.

"Sanırım, ilk başta hepsi çok heyecanlıydı" diyen Princeton profesörü Jeremy Kasdin şöyle devam ediyor "Pek çoğu ilk kez gerçek bir mühendislik ortamında bulunuyordu."

Yapılan bir laboratuvar gezisi ve arkasından JPL müdürü Charles Elachi ile tanışma sonrası öğrenciler adı Biçim Değiştirebilen Mercekler Yörünge Projesi (DOOMSAT) olan çalışmalarını X Ekibi'ne ait bir hazırlık odasında sunma fırsatı buldular. X Ekibi'nin, farklı disiplinlerde uzmanlaşmış mühendisleri aynı oda içerisinde tek bir proje üzerinde çalıştıran "katılımcı mühendislik" ortamı öğrencilerden pek çoğu için şaşırtıcı bir deneyim oldu. "X Ekibi'nin tek bir proje üzerinde aynı odada topluca çalışma biçimi çok kendine özgü" diyen Chelsea Graf sözlerini şöyle sürdürdü "Çok etkilendim. Fazlasıyla istemciye dayalı bir süreç".

Bir gün güneşdışı gezegenleri tespit edebilecek mercek teknolojilerini deneme niyetiyle tasarlanan DOOMSAT, işbirliğine dayanan bir proje oldu; güç kaynaklarından uydunun yer istasyonları ile nasıl haberleşeceğine kadar, her öğrenci projenin farklı bir yönü için sorumluluk aldı. "Eşzamanlı bir çaba sarf ettik" diyen Ranna Bansal şunları söyledi "Kendi bağımsız alt sistemlerimizi tasarlarken, aynı zamanda büyük bir grup halinde çalışmak zorundaydık."

Öğrenciler, JPL'deyken X Ekibi mühendisleriyle oturup kendi çalışmalarını ele alma fırsatı buldular. "Onları ortama alışırken izlemek eğlenceliydi" diyen Kasdin şöyle devam ediyor "Yaptıkları çalışmalar hakkında JPL mühendisleri ile bu kadar çabuk sohbete başlayabilmeleri beni şaşkınlığa uğrattı".

Grupça yapılan bir sunuma ek olarak, öğrenciler X Ekibi üyeleriyle teke tek görüşüp projenin alt sistemleri üzerinde tartışarak, yapılacak görevin detay kavramlarını geliştirme fırsatı da buldular. Toplantıya katılan ekip üyelerinden Okan Okutgen konuyla ilgili olarak şunları söyledi "Projemizde eksik olan bir şeyler vardı. Mühendislerle görüşmek bu eksikler üzerinde çalışabilmemiz açısından gerçekten çok faydalı oldu."

Kasdin, projenin öğrencilerinden pek çoğuna Princeton'daki eğitimleri sona erdiğinde NASA'da çalışma konusunda ilham verdiğini belirtti. Profesör, sınıf projelerinin yakında küçük ölçekli bir proje olarak gerçek hayata geçip, geleceğin güneşdışı gezegen görüntüleme teknolojilerinin denenebilmesine yardımcı olması konusunda da çok ümitli.

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter