· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Bilim Dergileri Gelişmiş Teknolojilere Dayanan NASA Programlarını Onurlandırıyor

20 Kasım 2009

-

Moffett Field / Kaliforniya (ABD) - NASA'nın devrim yaratan gezegen avcısı Kepler Uzay Teleskobu, Popular Science Magazine dergisinden 2009'un Yeni Ne Var Büyük Ödülü ve Popular Mechanics Magazine dergisinden de 2009 Bilimde Büyük Buluş Ödülü verilerek onurlandırıldı.

Popular Mechanics Magazine dergisinin editörleri Kepler'i tanıtırken "Kepler Uzay Teleskobu, gezegen sistemlerini araştırmak gibi çok belirgin bir hedefi olan yeni ve büyüleyici bir araç" diye yazıp şöyle devam ettiler "Bu araç, uzak güneşlerin etrafında dolanana ve yaşam içerme potansiyeline sahip Dünya benzeri gezegenleri tespit edebilme yeteneğine sahip olan ilk aygıt".

Popular Science dergisi ise ayrıca NASA'nın yeni ay haritalandırma projesi olan Ay Keşfi Yörünge Aracı (LRO) ile Orion Fırlatma İptal Sistemi'ni de havacılık ve uzay grubunda En İyi Yeni Ne Var ödülü ile onurlandırdı. Popular Science dergisi ödül kazanan projeleri Aralık sayısında duyurdu. Popular Mechanics dergisi ise ödül kazanan yenilikleri Kasım sayısında duyurmuştu.

Popular Science dergisinin editörü şöyle yazdı "Haziran ayında fırlatılmış olan Ay Keşfi Yörünge Aracı, Ay'ın şimdiye kadar çekilmiş en detaylı görüntülerini elde edebilmek için yedi farklı aygıt kullanacak. Araç, Ay yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekme ve üç boyutlu haritalarını yaratmak dışında, yüzey ışınımı, yüzey ısısı, toprak alaşımı, su buzunun mevcudiyeti ve daha pek çok konuda ciltler dolusu bilgi de gönderecek".

Popular Science editörleri, 11 ayrı grupta En İyi Yeni Ne Var ödülünü alacak 100 yeni ürün ve teknolojiyi seçmeden önce binlerce ürünü gözden geçirdi. Ödül verilecek gruplar otomotiv, havacılık ve uzay, bilgi işlem, mühendislik, araç-gereç, yeşil teknolojiler, ev eğlence sistemleri, güvenlik, ev teknolojisi, kişisel sağlık ve eğlenceden oluşuyor.

Popular Science dergisinin genel yayın müdürü Mark Jannot ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu "Popular Science, 22 yıldan beri günümüz dünyasına olumlu etki eden ve gelecekte nelerin mümkün olabileceği konusundaki görüşlerimize meydan okuyan şaşırtıcı ve hayranlık verici buluşları onurlandırmaktadır. En İyi Yeni Ne Var Ödülü, dergimizin en büyük ödülü olup, binlerce katılımcı arasından seçilen bu 100 buluş kendi alanlarında en yüksek seviyede başarıyı temsil etmektedirler."

cizgi

Bu makale "http://www.nasa.gov/home/hqnews/2009/nov/HQ_09-276_Magazine_awards.html" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter