· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Güneşdışı Gezegen CoRoT-1b'nin Değişen Evreleri

18 Haziran 2009

CoRoT-1b'nin evreleri
CoRoT-1b'nin evreleri

(GEZEGEN AVI) - Sıcak Jüpiterler, kendi yıldızlarının yörüngesinde çok yakın mesafelerde dolanan bir güneşdışı gezegen sınıfıdır. Bu gezegenlerin, gündüz ve gece tarafları arasında büyük sıcaklık farklarına yol açacak biçimde, kütleçekimsel kilitlenme halinde hareket ettikleri düşünülmektedir. Böyle sistemlerde yaşanan tutulmalar sırasında kırmızı ötesi dalga boyunda yapılan gözlemler, geçiş yapmakta olan bazı gezegenin gündüz taraflarına ait sıcaklık bilgilerini elde etmemizi sağlamıştır. Geçiş yapan güneşdışı gezegen HD 189733b'deki gündüz-gece karşıtlığı, yapılan kırmızı ötesi gözlemler kullanılarak "haritalanmıştır". Sıcak Jüpiterlerin gündüz tarafları ile gece tarafları arasındaki karşıtlığın görünür ışık dalga boyunda çok daha yüksek olması, tepe noktasındaki salmadan daha kısa olması ve yansıyan yıldız ışığı ile daha da güçlenmesi beklenmektedir. Sıcak Jüpiter CoRoT-1b'nin kendi yıldızının önünden 36 kez geçmesi ile elde edilen optik ışık ölçüm verilerinin çözümlemesine ait rapor aşağıdaki gibidir.

Veriler, gezegenin gece tarafı tamamen karanlıkken, gündüz tarafı akısının optik evre eğrisi üzerinde baskın olması ile tutarlıdır. Bu da, gezegende görünür ışık dalga boyunda meydana gelen evre değişimlerinin, güneş sisteminin iç gezegenlerinde gözlemlediğimizle aynı olduğu anlamına gelmektedir. Veriler, yalnızca çok az miktarda yansıyan ışığa geçit vermektedir ki; bu değer 0,20'den daha küçük bir geometrik aklık derecesine karşılık gelmektedir.

Ancak abone olarak tamamı okunabilen bu yazının devamına aşağıdaki adresten erişebilirsiniz.

cizgi

Bu makale "http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7246/full/nature08045.html" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter