· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Satürn'ün Yarattığı Fırsat Kepler'in Gözlemleme Tekniğini Gözler Önüne Sermekte

28 Nisan 2009

-
Hubble Teleskobu'nun yakaladığı bu görüntü Satürn'ün uydularını ender rastlanan bir geçiş yaparken yakalamış.

(GEZEGEN AVI) - Kepler gezegen avı projesi geçen ay içerisinde uzaya gönderilmişken; Satürn gezegeni ve beraberindeki uydular, uzay aracının güneş sisteminin ötesinde Dünya benzeri gezegenler aramak için kullanacağı olgular üzerine gökbilimcilere ön izleme imkânı sağlıyordu.

Satürn'ün halkaları her 14-15 yılda bir Dünya'dan bakıldığında "tam kenardan" görülecek biçimde konumlanarak, gezegenin açık ve engelsiz bir şekilde izlenebilmesine izin verir. Bu görüş açısından bakıldığında, hem profesyonel hem de amatör gözlemciler Satürn'ün pek çok uydusunu geçiş olarak bilinen olgular sırasında gezegenlerinin önünde ilerlerken izleyebilirler.

Hubble Uzay Teleskobu, bu nadir olguyu görüntülemek için mevcut fırsatı değerlendirdi. Ortaya çıkan sonuç, Titan'ın puslu azottan meydana gelen havaküresinin turuncu rengi ile normalde parlak olan bulut tepeleri üzerinde koyu renkli olarak görünen gölgesini gözler önüne seren olağanüstü birkaç görüntü oldu.

Kepler de, güneşdışı bir gezegen kendi yıldızı ile Dünya arasında ilerlerken meydana gelen geçişlere bakıyor olacak. Bir gezegen kendi yıldızının önünde ilerlerken, Dünya yönünde yol alan ışığın bir kısmını engeller. Bu da Kepler'in hassas aygıtlarının tespit edip, ölçebileceği hafif bir soluklaşmaya neden olur.

Bu ölçümler, gökbilimcilere bir gezegenin büyüklüğünü ve kendi yıldızından ne kadar uzakta dolandığını anlatabilmektedir. Kepler projesi, binlerce yıldızı aynı anda izleyip, yıldız ışığında güneşdışı bir gezegenin varlığını ele verecek değişiklik emarelerini gözetleyecektir. Bilim insanları, buradan elde edilecek sonuçlarla kendi gökadamız içerisinde bizimki gibi yaşama elverişli gezegenlerin sıklığını tespit edebilmeyi ümit ediyorlar.

Titan'ın Satürn'ün önünden geçişini izlemeye imkân veren fırsat penceresi artık kapandı; ancak gözlemciler 29 Nisan'dan başlayarak bu yıl içerisinde bir kaç kez daha Titan'ın gölgesinin Satürn üzerinden geçişini izleyebilecekler.

Gölge geçiş tarihleri (saatler TR saati ile verilmiştir) :

  • 29 Nisan - 8:22
  • 7 Mayıs - 9:23
  • 15 Mayıs - 7:26
  • 23 Mayıs - 8:30
  • 31 Mayıs - 6:32
  • 8 Haziran - 7:39
  • 16 Haziran - 5:40
  • 24 Haziran - 6:50

cizgi

Yazan: Joshua Rodriguez / Gezegen Avı (PlanetQuest)

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter