· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü
 
Şimdiye Kadar Keşfedilen En Hafif Güneşdışı Gezegen

21 Nisan 2009

-

Ünlü güneşdışı gezegen araştırmacısı Michael Mayor, bugün, şimdiye kadar bulunan en hafif güneşdışı gezegenin keşfini ilan etti. Meşhur Gliese 581 sistemi içerisinde yer alan gezegen "e", Dünyamızın kütlesinin yalnızca yaklaşık iki katı büyüklüğünde. Takım, aynı zamanda 2007 yılında keşfedilmiş olan Gliese 581 d gezegeninin yörüngesini de gözden geçirip, sıvı haldeki su okyanuslarının var olabileceği yaşama elverişli kuşağın tam içerisinde olacak şekilde düzeltmiştir. Bu şaşırtıcı keşifler, dünyadaki en başarılı düşük kütleli dış gezegen avcısı olan ve La Silla / Şili'de bulunan 3,6 metre çapındaki ESO teleskobu üzerinde kurulu bulunan HARPS tayfçekeri ile dört yıldan daha uzun bir süre boyunca yapılan gözlemlerin bir sonucudur.

Avrupa takımının dudak uçuklatan bu büyük buluşa ulaşmasına öncülük eden Cenevre Gözlemevi üyesi Michael Mayor bu konuda şunları söylüyor "Şu andaki güneşdışı gezegen araştırmalarının kutsal hazinesi, ev sahibi yıldızın çevresinde gezegen yüzeyinde suyun sıvı halde bulunmasını sağlayacak doğru koşullara sahip bir bölge olan "yaşama elverişli kuşak" içerisindeki kayalık, Dünya benzeri bir gezegen bulabilmektir".

Gliese 581 e gezegeni, Terazi Takımyıldızı yönünde bizden yalnızca 20,5 ışıkyılı uzaklıkta yer alan kendi yıldızının çevresinde sadece 3,15 günde bir dolanmaktadır. Grenoble Gözlemevi'nden Xavier Bonfils "yalnızca 1,9 Dünya kütlesine eşit olan yoğunluğu ile bu gezegen şimdiye kadar tespit edilmiş en düşük kütleli gezegen olup, çok büyük bir ihtimalle de kayaç bir gezegendir" diyor.

Michael Mayor
Michael Mayor
cizgi
Kendi yıldızına çok yakın olan bu gezegen, yaşama elverişli kuşak içerisinde değildir. Ancak sistem içerisinde yer alan başka bir gezegen bu kuşağın içerisindeymiş gibi görünmektedir. Daha önce yapılan gözlemler sayesinde (yine ESO'nun La Silla Gözlemevi'nde yer alan HARPS tayfçekeri ile yapılmış ve iki yıl önce ilan edilmişti) bu yıldızın Neptün büyüklüğünde bir gezegen (ESO 30/05) ile iki dev dünyadan (ESO 22/07) oluşan bir sisteme ev sahipliği yaptığı bilinmekteydi. Gliese 581 e'nin keşfiyle birlikte bu yıldız sistemi artık; Dünya'nın yaklaşık 1,9 katı (gezegen e), 16 katı (gezegen b), 5 katı (gezegen c) ve 7 katı (gezegen d) kütleye sahip olan toplam dört gezegene sahiptir. En dıştaki gezegen olan Gliese 581 d, kendi yıldızının etrafında 66,8 günde dolanmaktadır. Takımın üyelerinden Stephane Udry, bu konuda "Gliese 581 d yalnızca kayalık malzemeden oluşmak için muhtemelen fazla büyük kütleli; ancak bu gezegenin yıldızın yanına göçmüş olan buzlu bir gezegen olduğu yolunda tahmin yürütebiliriz" diyor. Yapılan yeni gözlemler, bu gezegenin sıvı haldeki suyun mevcut olabileceği yaşama elverişli kuşak içerisinde olduğunu ortaya çıkardı. Udry sözlerini şöyle tamamlıyor: "'d' büyük ve derin bir okyanusla kaplı bile olabilir. Bu gezegen ilk ciddi 'su gezegeni' adayıdır".

Bir dış gezegenin kendi yıldız etrafında dolanırken yarattığı yumuşak çekim, yıldızın hareketinde çok küçük bir sallanma yaratır. Bu sallantı, yalnızca çabuk çabuk yürüme hızına karşılık gelmekte olan yaklaşık 7 km/saat kadardır ve dünyada ancak günümüzde mevcut son teknoloji ile tespit edilebilmektedir. Gliese 581 gibi düşük kütleli kırmızı cüce yıldızlar, potansiyel olarak yaşama elverişli kuşak içerisinde düşük kütleli güneşdışı gezegenler bulmak için verimli av alanlarıdır. Böyle soğuk yıldızlar görece soluk olup, yaşanabilir kuşakları da daha içeride yer almaktadır. Bu kuşak içerisinde dolanan herhangi bir gezegenin çekim gücü daha fazla olacak ve kendi varlığını belli eden sallantının daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Yine de, bu küçük işaretleri tespit etmek halen çok güçtür ve Gliese 581 e'nin keşfi ile Gliese 581 d'nin yörünge düzeltmesi ancak HARP'in benzersiz hassasiyeti ve dengesi ile mümkün olabilmiştir.

cizgi

Bu makale "http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2009/pr-15-09.html" adresinden çevrilmiştir.

© Gezegen Avı (Planet Quest) sitesinde yer alan tüm makale, haber ve görsellerin - aksi belirtilmedikçe - telif hakları Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü / Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)'na aittir.
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Site Meter