· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü

APOD - Astronomy Picture of the Day Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.

( Bugünkü görüntüyü sayfanın sonunda bulabilirsiniz. )

ABDULLAH KIZILIRMAK

(16 Şubat 1925 - 4 Aralık 1983)

Değerli gökyüzü tutkunları,

Yaklaşık 2,5 yıldır, aralıksız olarak her gün "APOD - Astronomy Picture of the Day" sitesinin çevirisini yaparak "GGG - Günün Gökbilim Görüntüsü" adı altında sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Daha öncesinde ise yine bir çeviri çalışması olan "Evrenin Haritası"nı gökyüzü tutkunlarının beğenisine sunmuştuk. Gönüllü olarak üstlendiğimiz ve severek yürüttüğümüz bu çalışmaları elimizden geldiğince sürdürmeye çalışacağız.

Bu çeviri çalışmaları sırasında karşımıza çıkan İngilizce terimler için doğal olarak bir terimler sözlüğüne gereksinim duyuyoruz ve bu konuda yardımına başvurabileceğimiz önemli bir kaynağa sahibiz; ülkemizin ilk ve tek gökbilim sözlüğü olan, 1969 yılı basımı "Gökbilim Terimleri Sözlüğü". O yılların diliyle ve o yılların bilimsel gelişimine göre hazırlanmış olan sözlük, bizler için halen vazgeçilmez bir başucu kaynağı.

Ancak bu süreç boyunca, hazırladığımız metinlerde karşımıza çıkan yeni terimleri temel başvuru kaynağımızın üzerine ekleyerek, "Gökbilim Terimleri Karşılıklar Kılavuzu" adı altında bir araya getirmeye çalıştığımızı da belirtmek istiyoruz. Kılavuz; rahmetli hocamız Abdullah KIZILIRMAK'ın hazırladığı "Gökbilim Terimleri Sözlüğü"nde bulunan tüm terimleri ve çeşitli kurumlardan değerli hocalarımızın ve değerli gökyüzü tutkunlarının katkılarını ve kendi önerilerimizin tamamını içermektedir. Bu kaynak tabii ki bir sözlük değildir; ancak kılavuzun güncel bir "Gökbilim Terimleri Sözlüğü"nün temellerini oluşturabileceğine inanıyor ve ortak bir dil oluşturabilmek için, KIZILIRMAK Hocamızın 25. ölüm yıl dönümünde sizleri de kılavuza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Türkçeye ve gökbilim dünyamıza yaptığı eşsiz katkılarından dolayı hocamıza şükranlarımızı sunuyor, kendisini saygıyla anıyoruz...

Saygı ve sevgilerimizle,
Bulutsu
Murat TUNÇAY / Tahir ŞİŞMAN

Özür: Her ikimiz de son aylarda gerçekten çok yoğun günler geçiriyoruz. İş yaşamını yurt dışında sürdürme zorunluluğu ve bebek bakmak gibi nedenlerle, uzun süredir bize yazdıklarınıza yanıt veremedik... Durumumuzu anlayışla karşılayacağınızı umar, siz değerli dostlarımızdan özür dileriz.


4 Aralık 2008
Bilgi için aşağıya bakınız. Üzerine tıkladığınızda yüksek çözünürlüklü görüntüye ulaşabilirsiniz.

Ay'daki Venüs
Katkı ve Telif Hakkı : Johannes Schedler (Panter Gözlemevi)
Küçük Resim : Vincent Jacques
Açıklama : Parlak gezegenler Venüs ve Jüpiter, 1 Aralık'ta, hilal evresine yeni girmiş olan Ay'ın yakınında bir araya gelerek, tüm dünyada akşamın erken saatlerinde ilham verici bir gökyüzü manzarası oluşturdular. Ancak bazı bölgelerde Ay Venüs'ün önünden geçerek, bu yakın gruplaşmayı bir ay örtülmesi ile kısa bir süre için böldü. Wildon / Avusturya'dan çekilmiş olan bu alaca karanlık manzarasında gümüş rengi akşam yıldızı, Ay'ın koyu renkli kenarı tarafından örtülüp, bir saati aşkın bir süreyle gözden kaybolmadan beş dakika öncesinde görülüyor. Görüntü, Ay yüzeyinin detaylarını hem soluk dünya ışığı, hem de parlak güneş ışığı ile aydınlatılmış biçimde gösterecek şekilde uzun ve kısa pozların birleşiminden oluşuyor. Daha sonraki bir zamanda, Fransa'nın güneydoğusunda yer alan Breil-sur-Roya'dan çekilmiş olan küçük resimde ise göz kamaştırıcı Venüs, parlak Ay hilalinin arkasından tekrar çıkarken görülüyor. Öte yandan, Venüs ve Ay'ın yaklaşık 3 derece üstünde sağ tarafta yer alan Jüpiter ise, parlak gezegenin her iki tarafında minik ışık zerrecikleri olarak görünen uyduları ile gösteriş yapmakta.
Anahtar Sözcükler : Ay, Jüpiter, Venüs, Kavuşum, Örtülme
Yarınki Görüntü : Gökyüzündeki Gülücük
| Twitter | Facebook - Takip Et Facebook - Takip Et Facebook - Paylaş | Rss |

<< | Arşiv | Dizin | Araştırma | Takvim | Bugünkü Görüntü | Günün Bağlantısı | Sözlük | Eğitim | Hakkında | Tartışma | >>
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Üniversitesi'nin bir hizmetidir.
[ MT ]