· Bize Yazın  
Bulutsu
Evrenin HaritasıGüncel HaberlerGezegen AvıSoluk Mavi NoktaBulutsu GözlemeviGökbilim Terimleri SözlüğüGünün Gökbilim Görüntüsü

APOD - Astronomy Picture of the Day Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.

( Bugünkü görüntüyü sayfanın sonunda bulabilirsiniz. )

Soluk Mavi Nokta
Katkı Sağlayanlar : Carl Sagan, Bulutsu

Uzayın derinliğinden bu resmi çekmeyi başardık. Eğer bu resme dikkatlice bakarsanız, orada bir nokta göreceksiniz. O noktaya tekrar bakın. İşte o nokta burasıdır. Evimizdir. O nokta biziz. Sevdiğiniz herkes, tüm tanıdıklarınız, adını duyduklarınız, gelmiş geçmiş tüm insanlar hayatlarını o noktanın üzerinde geçirdiler. Türümüzün tarihindeki tüm sevinçlerimiz ve acılarımız, kendinden emin bin çeşit inancımız, ideolojimiz ve ekonomik öğretimiz; her avcı ve her yağmacı, her kahraman ve her korkak, uygarlığımızın mimarları ve tahripçileri, her kral ve her köylü, birbirine aşık olan her genç çift, her anne ve her baba, umutları olan her çocuk, her mucit ve her kâşif, ahlak değerlerini öğreten her öğretmen, yozlaşmış her politikacı, her bir "yıldız", her bir "yüce önder", her aziz ve her günâhkar işte orada yaşadı; bir güneş ışınında asılı duran o toz zerreciğinde.

Dünya, dev bir evrensel arenada yer alan çok küçük bir sahnedir. Bütün o komutan ve imparatorların akıttıkları kan göllerini düşünün... Şan ve şöhret içerisinde, bu noktanın küçük bir parçasında kısa bir süre için efendi olabildiler. Bu noktanın bir köşesinde yaşayanların, başka bir köşesinde yaşayan ve kendilerinden zar zor ayırt edilebilen diğerleri üzerinde uyguladıkları zulmü düşünün... Anlaşmazlıkları ne kadar sık, birbirlerini öldürmeye ne kadar istekliler, nefretleri ne kadar yoğun!

Bu soluk ışık noktası, bütün o kasılmalarımıza, kendi kendimize atfettiğimiz öneme ve evrende öncelikli bir konuma sahip olduğumuz yolundaki yanlış inancımıza meydan okuyor. Gezegenimiz, çevremizi saran o büyük evrensel karanlığın içerisinde yalnız başına duran bir toz zerreciğidir. İçinde yaşadığımız bilinmezlik ve bütün bu enginliğin içerisinde, başka bir yerden bir yardımın gelip bizi bizden kurtaracağına dair hiçbir ipucu yoktur.

Dünya... Şu ana kadar, yaşam barındırdığı bilinen tek gezegen. En azından yakın gelecekte, türümüzün göçebileceği başka hiçbir yer yok. Evet, ziyaret ediyoruz. Ama henüz yerleşemiyoruz. Beğensek de beğenmesek de, Dünya şu an için yaşadığımız yegâne yer.

Gökbiliminin alçakgönüllü ve kişiliği geliştiren bir uğraşı olduğu söyleniyor. Bana kalırsa, insan kibrinin akıl dışılığını, küçük Dünyamızın uzaktan çekilmiş bu görüntüsünden daha iyi gösterebilecek bir şey yoktur. Bu görüntü, bildiğimiz tek evimiz olan bu soluk mavi noktayı daha içten paylaşmamız ve koruyup şefkat göstermemiz gerektiği konusundaki sorumluluğumuzun altını çiziyor.

Carl Sagan, Soluk Mavi Nokta (Pale Blue Dot), 1994


Bulutsu Dört Yaşında

Değerli gökyüzü tutkunları,

15 Mayıs 2006 tarihinde kullanıma açtığımız "Evrenin Haritası" ve hemen ardından başladığımız "GGG - Günün Gökbilim Görüntüsü" çalışmalarımızda dört yılı geride bıraktık. Bizler 1462 gündür, aralıksız her gün buradaydık... Bu yolculuk boyunca bizi yalnız bırakmayan, destek olan siz değerli gökyüzü tutkunu dostlarımıza teşekkürü bir borç biliriz.

Gönüllü olarak üstlendiğimiz ve severek yürüttüğümüz bu çalışmaları, iki orta yaşlı "masa başı gökyüzü sevdalısı" olarak gücümüz yettiğince sürdürmeye çalışacağız. Tüm çabamız, gökyüzüne kendi dilimizde bakabilmek ve bu sevdanın "Soluk Mavi Nokta"nın bu köşesine yayıldığını görebilmek için...

Sizlere ulaştırmaya çalıştığımız metinlerin neredeyse tamamı birimiz (MT) tarafından dilimize çevriliyor. Birimiz (TŞ) de teknik işleri idare etmenin yanı sıra, bu metinleri tekrar gözden geçiriyor, gerektiğinde küçük düzeltmeler yapıyor. İş ve aile yaşamlarımızın yoğunluğuyla birlikte, çalışmalarımızı dört yıldır bu şekilde sürdürüyoruz. Bu süreç boyunca, bazen bize yazdıklarınıza geç yanıt verdiğimiz ve hatta, ne yazık ki yanıt veremediğimiz de oluyor... Bu konuda tüm gökyüzü tutkunlarından özür diliyor ve bizi anlayışla karşılayacağınızı umuyoruz.

Bizler her türlü yazı, haber ve duyuruyu mutlaka birlikte hazırlayarak size sunuyoruz. Ancak dördüncü yaş duyurumuza ait bu metni, bu kez ben (Tahir ŞİŞMAN) yalnız hazırlamak durumdayım... Yaklaşık iki yıldır yaşamını yurt dışında sürdüren Murat TUNÇAY oldukça yoğun ve yorucu günler geçiriyor. Bu yorgunluğuna rağmen, hafta sonları dışında her sabah saat 05.00'te kalkıp, büyük bir özveriyle GGG ve Gezegen Avı metinlerini dilimize kazandırmaya devam eden değerli dostum Murat TUNÇAY'a huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Şimdi sizleri, sesli olarak izlemenizi tavsiye edeceğimiz 2008 yılının en güzel görüntülerinden biriyle baş başa bırakıyoruz : Dünya Gezegenindeki Mutlu İnsanlar Dans Ediyor

Saygı ve sevgilerimizle,
Bulutsu
Murat TUNÇAY / Tahir ŞİŞMAN


16 Mayıs 2010
Bilgi için aşağıya bakınız. Üzerine tıkladığınızda yüksek çözünürlüklü görüntüye ulaşabilirsiniz.

Hilâl Evresindeki Venüs ve Ay
Katkı ve Telif Hakkı : Iván Éder
Açıklama : Resimdeki bulutların arkasında bir şey var. Gördüğünüz zarif yaylar incelendiğinde, aslında çok çok uzaklarda oldukları anlaşılıyor. O yaylar, Dünya'nın uydusu Ay ile Venüs gezegenidir. Hem Ay hem de Venüs gündüz görülebilecek kadar parlaktır ve her ikisinin de hilâl evresini sergileyebilmeleri mümkündür. Hilâl evresindeyken oldukça küçük görünen Venüs'ü görebilmek, bir dürbün veya teleskop gerektirir. 2004 yılında gündüz saatlerinde Budapeşte / Macaristan'dan çekilen bu etkileyici görüntüde, Ay ve Venüs -Ay kendisinden daha büyük ama daha uzak olan bu dünyayı örtmeden birkaç dakika önce- benzer bir hilâl evresini paylaşırken görülüyorlar. Hilal evresindeki Ay, bugün gündüz saatlerinde Venüs'ü aynı şekilde tekrar örtecek ve bu durum Afrika ve Asya'nın bazı bölümlerinden izlenebilecek. Bu arada, yukarıdaki görüntü çekildikten yaklaşık bir saat sonra Venüs Ay'ın diğer yanından tekrar ortaya çıktı.
Anahtar Sözcükler : Ay, Venüs
Yarınki Görüntü : Gökyüzü Balinası
| Twitter | Facebook - Takip Et Facebook - Takip Et Facebook - Paylaş | Rss |

<< | Arşiv | Dizin | Araştırma | Takvim | Bugünkü Görüntü | Günün Bağlantısı | Sözlük | Eğitim | Hakkında | Tartışma | >>
Çeviri ve Düzenleme
Murat TUNÇAY - Tahir ŞİŞMAN
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Üniversitesi'nin bir hizmetidir.
[ MT ]